Bogumiłki – Lokalny przysmak z Dobrowa

Nie Obwarzanki Krakowskie, nie Rogale Marcińskie, nie Andruty kaliskie a Bogumiłki – nowy produkt regionalny!

Od 2016 roku Stowarzyszenie Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa (DOM) przygotowuje Bogumiłki na lokalne wydarzenia, organizuje warsztaty ich wypiekania i dekorowania. Czy to nowa tradycja? I tak i nie – Bogumiłki czekały w domowych przepiśnikach od lat – brakowało im tylko dobrej nazwy – i oto jest!

Bogumiłki

Bogumiłki są tworzone z ciasta piernikowego w kształcie Błogosławionego Bogumiła. Receptura na ciasto, to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Receptura jest tajemnicą, ale najlepsze Bogumiłki wymagają czasu. Zagniatane ciasto leżakuje minimum 3 miesiące! Po upieczeniu, pierniki są zdobione lukrem królewskim.

Pin It on Pinterest